Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A zengőkről

2012.03.09

Az alábbi leírást Kökény Krisztián barátunk hozzájárulásával tettük fel a honlapunkra. Az ő kezében van a fajta törzsállománya és az ő fejében a további sorsa...:))

Ez a rövid leírás is az ő "tollából" származik, a DEK-re írta többek kérésére.

"A fajta kitenyésztésének kezdete mintegy 30 évvel ezelőtt kezdődött. Alapját egy Keszthely környéki keltetős vegyes állománya,  Plymouth rock sárga, sávozott, fehér, fekete és kék színváltozata volt, de később több más fajta (New hampshire, Orpington, Jersey, magyar parlagi tyúk) is részt vett kialakulásában. 2005 óta sárga, sávozott és kék színváltozatban volt, mint fajta jelölt bejelentve, ez idén változott, mert a fekete és a splash is bejegyzésre került. Ennek oka a genetika, mert ha kék madarakat párosítunk egymással azok utódai között mindig fog kelni az előbb említett két színváltozat is. A sávozott neve pedig kendermagosra lett módosítva, mert az állományban már jelentéktelen mértékben van jelen a sávozott egyedek száma. Az utóbbi években elhanyagolttá vált tenyésztése, mely igen jelentős heterózist eredményezett az egyedek között. Ezt szelekciós lépésekkel igyekeztünk és igyekszünk helyre tenni illetve értékmérő tulajdonságait javítani, eddig szemmel látható sikerrel.

Vannak eltúlzások a fajtát illetően. 14 hetes ivarérettségről is beszámolnak gazdák, de ez valótlan állítás. A fajta 16-17 hetesen kezd ivaréretté válni és tojást termelni, de ezt is csak intenzív körülmények között. Szabadtartásban, háztájban 20-24 hét a tojástermelés megkezdése. Ez függ a takarmányozástól, melyet ugye  gazdája válogatja, hogy ki, mit, mikor és hogyan ad madarának.

Tojástermeléséről van, aki 200-230 db/év nyilatkozik, de azt elfelejti megemlíteni, hogy ezt csak zárt és intenzív körülmények között képes produkálni a fajta.

Félintenzív viszonyok mellett, mint a háztáji tartás nem képes az előbb említett tojáshozam létrehozására, mert csak 180 db/év környékén mozog, ennek hivatalos mérései jelenleg még folynak, bár ez sem nevezhető rossz teljesítménynek. Extenzív tartásra is kiváló a parlagi tyúkfajták értékmérő tulajdonságait e tartásmódban is lehagyja.

A tojások termékenysége az én állományban kiválónak mondható 95% és feletti eredményekkel, keltethetősége 80-85%.

Hústermelése közepesen jónak mondható, ha nagyüzemi tartásról beszélünk. 12 hetesen e tartásmódban a kakasok elérhetik a 3 kg-ot. Azért mondtam közepesnek, mert a brojler hibridek ezt a súlyt 6-7 hetesen  is képesek létrehozni.

Végkifejlett súlyuk tyúkoknak 3,5-4 kg, kakasoknak 5-6 kg (ez is tartás és takarmányozástól függ). Vannak kiugró egyedek, mint tavaly ősszel egy fekete kakas, melynek mérésekor 7,2 kg-os súlyt jegyeztem fel. Persze ez nem átlagos, de tökéletesen reprezentálja a fajta genetikai lehetőségeit, melyeket ki lehet és kell is aknázni.

A fajta ki lett tenyésztve, de még jelentősen javíthatók mind a küllemi mind pedig a termelési tulajdonságai.

Ami számomra a legfontosabb, hogy magyar ember munkájának eredményeként létrejött magyar fajta!"