Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Keltetés

 

A keltetés folyamata

 

1. Osztályozzuk a tojásokat. Csak ép, szabályos alakú, sima, fajtára jellemző nagyságú tojásokat, tompa végükkel felfelé tárolva tegyünk a keltetendőek közé.

                 A tojások 10 napon belüliek legyenek, az öregebbek keltethetősége nagyban romlik.

 

            2. Mosás, fertőtlenítés

Begyűjtés után kézmeleg vízben mossuk,  melyben klórmentes (pl: Hyperol tabletta) fertőtlenítőszert oldottunk fel, nagyon fontos hogy klórmentes legyen. A mosóvízben gyorsan mossuk meg, ne álljon benne és öblítsük le, szintén langyos, de már fertőtlenítőszer mentes vízzel.

           

            3. A keltető tojás tárolása

12-15 C fokos helyiségben, max 8-10 napig tárolható, naponta egyszer meg kell billenteni 45%-os szögben. Ügyeljünk, rá, hogy a tompa végével felfelé legyen a tojás billentés után is. Hosszabb szállítás után 24 órát pihentetni kell.

           

             4. A keltetésre szánt tojásokat a keltetőbe pakolás előtt kiválogatjuk, épek, tiszták, sérülésmentesek                          legyenek. A keltetőgépben a hőmérsékletre  és páratartalomra ügyeljünk.

                       42 fok felett és 28 fok alatt elpusztul az embrió.

Alacsony páratartalom esetén az embrionális hártyák összenőnek, magas páratartalom esetén túl nagy lesz a légkamra.

A hőmérséklet 1—3 nap 37.8   a páratartalom: 70%

                           4--11 nap 37.8                           60%

                         15-18 nap 37.5                           60%

                          20-21 nap 37.2                           75% legyen.

Ez a hőmérséklet beállítás a Pl gépekre vonatkozik.

A tojásokat az első két napban nem kell forgatni, a következőben naponta legalább két alkalommal forgatni és pár percig szellőztetni kell. Az utolsó két napban már elmarad a forgatás.

 

                                5. Lámpázás:

Az első lámpázást a 6. napon célszerű elvégezni, ekkor már a kevésbé tapasztaltak is láthatják a különbséget a fejlődésnek indult és a meg nem indult tojások között.

                                A második lámpázás a 16. napon esedékes.

                                A kilámpázott tojásokat szedjük ki a keltetőből.

 

Túl magas hőmérsékletnél 18-20napra  kelhetnek a csirkék és sok közöttük a torzszülött.

Túl alacsony hőmérsékletnél 22-24 napra is kelhetnek, de ezek már többnyire kelésgyengék, szétcsúszott lábú, életképtelen egyedek.

Magas páratartalomnál mielőtt kikelnének , belefulladnak a tojásba.

   6.A kikelt csibéket hagyjuk a gépben megszáradni, aztán tegyük őket infralámpa vagy kotlós    alá. Mindenképpen ügyelni kell a megfelelő hőmérsékletre továbbra is.

 

 

Folyt köv