Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Érdekességek

Kappanolás

kappanolás - kappan: Neve a görög Kapon, római Capo-tól származtatható le. Ivartalanított kakas. A műveletet kappanyolásnak hívják. A kappant azért szeretik, mert a kakasnál kevesebb takarmányt fogyaszt, mégis jobban hízik [jobb takarmányhasznosító], bőre finomabb.

A kakasokat a műtét előtt sötét helyiségbe zárva koplaltatják. A kappanyoló asszony a kakast hanyatfekteti és a penis nyílásánál alul megmetszi éles bicskával, ojtókéssel. A vágott nyíláson előtüremkedő hashártyát tűvel vagy mutatóujja körmével megböki (sohasem hüvelykujjal). Egy vagy két ujjával a hasüregbe benyúl s a heréket körömmel lecsípi a vezetékről. A heréket tányéra gyűjtik, néha a kappanyolt kakas taréját is megcsonkítják s azt is mellékelik a herékhez. A vérző sebet a kappanyoló aszony összeülti tűvel-cérnával, majd a kappanyokat friss szalmával hintet sötét helyiségbe zárják vissza. Enni csak másnap kapnak.